renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 432]

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane to ulubione danie mojej rodziny, ale dodatek sosu grzybowego to dopiero rarytas!!!

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych

 

  • Na sos:
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych( w zimie mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • Na placki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych

Etap 1

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych
Na początek należy przygotować grzyby-oczyścić i pokroić.

Na początek należy przygotować grzyby-oczyścić i pokroić. Następnie na patelni rozgrzać olej z masłem i na dużym ogniu podsmażyć przez oo. 5-7 minut.

Etap 2

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych
Potem dodać posiekaną cebulę i dusić 5 minut, następnie wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 5 minut.

Potem dodać posiekaną cebulę i dusić 5 minut, następnie wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie wlać śmietankę doprawić sola i pieprzem pogotować jeszcze przez ok 3 minuty i sos gotowy .

Etap 3

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych
Wszystkie składniki na placki należy razem zmiksować ( np. w malakserze).

Wszystkie składniki na placki należy razem zmiksować ( np. w malakserze). Warzywa oczywiście uprzednio obrać.

Etap 4

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych
Smażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Smażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Etap 5

Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnych
Na koniec sos wymieszać z posiekaną natką. Podawać gorące placki polane sosem grzybowym.

Na koniec sos wymieszać z posiekaną natką. Podawać gorące placki polane sosem grzybowym.