Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki z wędzonym boczkiem są smaczne i delikatnie pachną wędzonką.

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, odlać nadmiar w wody. Następnie dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek, obie mąki, całe jajko, przyprawę kucharek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, formując owalne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek wymieszać z ciastem ziemniaczanym.
Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem
Placki ziemniaczane smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.