Sposób przygotowania:
Placuszki "ku-ku"
Grzyby oczyścić dokładnie, opłukać, osuszyć. Większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszkilić posiekaną cebulę, dodać kurki, smażyć 10-15 min aż zmiękną, przestudzić. Do miski wlać kukurydzę, ziarna i zalewę, dodać jajka, mąkę, mleko, zieleninę, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić dość obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzny olej i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, najlepiej własnej produkcji, oczywiście :-)))
Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.
Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.
kinga
Pyza
Sarenka
Pyza
Paola
Pyza
Paola
A mrożone (czy też rozmrożone) kurki też się nadadzą do placuszków ?
Pyza
Paola
Miały być tradycyjne kurki w śmietanie, ale na taką okazję musiało być jednak coś specjalnego.
Pyzo, te placuszki są pyszne, niesamowite jest to połączenie kurek z kukurydzą. Skorzystałam też z Twojej podpowiedzi o dodaniu estragonu. Nie miałam na tyle czasu, by zrobić jeszcze sos pomidorowy, ale z ochłodzoną, gęstą śmietaną, doprawioną solą. świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną cukru też są pyszne. No i oczywiście, jako dodatek, małosolne prosto ze słoja ;) Dzięki za bardzo pyszny i aromatyczny przepis.
Pyza
Bardzo się cieszę, że mogłam podzielić się przepisem i że smakowało! :-)))