Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Placuszki śledziowe z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie z kuchni śląskiej!

Placuszki śledziowe z ziemniakami

Składniki:

Placuszki śledziowe z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki śledziowe z ziemniakami
Śledzie musimy wcześnie dobrze namoczyć. Następnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach , odsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem - na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące!