Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placuszki te są idealne na drugie śniadanie

Placuszki z cebulą

Składniki:

Placuszki z cebulą

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cebulą
W naczyniu podgrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże, mąkę, roztopione 4 dag masła, 2 żółtka i sól. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować małe bułeczki ułożyć je na blaszce w odstępach około 5 cm. Cebulę cienko pokroić, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i udusić na rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie, posmarować białkiem, włożyć farsz, posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

Tagi:

sery ser cebula