Sposób przygotowania:
Placuszki z ciasta kluskowego z łososiem
Ziemniaki ugotować, dobrze odcedzic, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 częsć ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku, zioła i zagnieść wszystko razem. Z wyrobionego ciasta ulepić placki wielkości np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć placuszki na rumiano. Każdy placuszek posmarować kwaśną śmietaną, na to położyć drobno pokrojonego wędzonego łososia. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i natka lub koperkiem. Z tej porcji wyszlo mi 12 placuszkow.
msewka