Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placuszki z piersi kurczaka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

inny, smaczny sposób na kotlety drobiowe

Placuszki z piersi kurczaka

Składniki:

Placuszki z piersi kurczaka

 

  • 1 cała pierś z kurczaka (tzn. podwójna) ok. 30 dkg
  • 2 nieduże jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała cebulka
  • 50 dkg drobnych pieczarek
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek
  • do smażenia: kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Placuszki z piersi kurczaka
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, połowę posiekać, resztę zostawić w całości albo poprzekrawać na połówki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje woda, przestudzić. Gdy ostygną dodać je do mięsa. Dodać też jajka, majonez i mąkę ziemniaczaną. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pozostałe pieczarki, smażyć je aż zaczną się rumienić. Wtedy oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, zmniejszyć ogień i przykryć naczynie, dusić kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kłaść łyżką porcje ciasta mięsnego i smażyć jak placki, do zrumienienia z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podawać z duszonymi pieczarkami, ziemniakami i surówką.