iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobienie tych placuszków razem z krojeniem nie zajęło mi nawet 30 min, a obiad był pyszny.

Placuszki z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z warzywami

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos śmietanowy:
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1/4 czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • przyprawy
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z warzywami
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami dodać jajko i mleko, następnie przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać gładkie ciasto. Do gotowego ciasta dodać pokrojone w kosteczkę papryki, posiekany czosnek, odcedzony groszek oraz szczypiorek i pietruszkę, wymieszać i na gorącym oleju smażyć małe placuszki. W trakcie smażenia placuszków przygotować sos : Śmietanę wymieszać z papryką i szczypiorkiem, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem ja dodałam dodatkowo szczyptę cukru. Placuszki podawać ciepłe z dodatkiem sosu śmietanowego.
Placuszki z warzywami
Do gładkiego ciasta dodać przygotowane warzywa
Placuszki z warzywami
Z przygotowanego ciasta smażyć małe placki