Sposób przygotowania:
Placuszki zapiekane z grzybami
Wykonanie placuszków: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Dodajemy żółtka i śmietankę, miksujemy. Wsypujemy szklankę maki, delikatnie mieszamy. Smażymy 8 placuszków. Wykonanie farszu: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Sporą cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, również podsmażamy i dodajemy do nich salami z przyprawami pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy sos cygański - wg przepisu na torebce. Mieszamy farsz z sosem, dusimy razem około 5 minut. Dodajemy pokrojone w krążki czarne oliwki. Na usmażone wcześniej placuszki nakładamy porcję farszu, potrzepujemy delikatnie oregano i układamy na nich paski z sera żółtego lub potrzepujemy serem startym na tarce. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.