Antje81

Antje81

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Placuszki zapiekane z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki są lekkie, puszyste, wręcz biszkoptowe. Fantastycznie smakują z surówką porową. Często podaję je także z barszczem czerwonym.

Placuszki zapiekane z grzybami

Składniki:

Placuszki zapiekane z grzybami

 

 

  • Farsz:
  • 30 dkg grzybów (doskonale są borowiki i podgrzybki)
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 15 dkg salami z przyprawami pokrojone w cienkie paski
  • sos cygański (w proszku)
  • 8 czarnych oliwek

 

  • 15 dkg sera żółtego (do zapieczenia)
  • szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji
  • pieprz, sól do smaku, oregano

 

Sposób przygotowania:

Placuszki zapiekane z grzybami
Wykonanie placuszków: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Dodajemy żółtka i śmietankę, miksujemy. Wsypujemy szklankę maki, delikatnie mieszamy. Smażymy 8 placuszków. Wykonanie farszu: Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Sporą cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, również podsmażamy i dodajemy do nich salami z przyprawami pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy sos cygański - wg przepisu na torebce. Mieszamy farsz z sosem, dusimy razem około 5 minut. Dodajemy pokrojone w krążki czarne oliwki. Na usmażone wcześniej placuszki nakładamy porcję farszu, potrzepujemy delikatnie oregano i układamy na nich paski z sera żółtego lub potrzepujemy serem startym na tarce. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.