Sposób przygotowania:
Placuszki po węgiersku wg Elfi
Ziemniaczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na papkę. Dodaję jajko i mąkę, trochę soli, pieprzu i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę małe placuszki - mniej więcej w tym samym rozmiarze. W tym samym czasie obieram i kroję na drobne kawałeczki cebulkę. Biorę głęboką patelnię z przykryciem i zaczynam lekko podsmażać cebulkę. Pieczarki myję, kroję na drobna kosteczkę i dorzucam na patelnie wraz z liściem laurowym. Następnie dodaję mięso pokrojone wg upodobań - dość drobno np w paski. Dolewam pól szklanki wody, mieszam i dusze pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie dodaję przyprawy oraz pieprz w kulkach ze słoiczka - ok 1 duża łyżka. W razie potrzeby dolewam wody. Sosik zaciągam śmietaną. Teraz biorę jeden placuszek, nalewam na niego obficie sosem z mięsem i nakładam drugi placek.
Cukiereczek13