goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Plędwica wołowa w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna na świąteczny obiad

Plędwica wołowa w cieście francuskim

Składniki:

Plędwica wołowa w cieście francuskim

 

  • polędwica wołowa 1 1/2 kg
  • mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie
  • pieczarki 30 dag
  • pasztet z wątróbek gęsich 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • masło 2 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Plędwica wołowa w cieście francuskim
Mięso oczyszczamy, osuszamy, wiążemy sznurkiem. Oprószamy przyprawami i obsmażamy na maśle. Z mięsa usuwamy sznurek Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podduszamy je na tym samym tłuszczu. Doprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wierzch smarujemy pasztetem, następnie wykładamy farsz pieczarkowy, a na nim mięso. Mięso owijamy ciastem, zawijamy je pod spód. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 1 godzinę w 190 stopniach.

Tagi:

ciasto pasztet