jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Płonące naleśniki jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

płonące naleśniki- danie dla dorosłych na deser

Płonące naleśniki jagienki

Składniki:

Płonące naleśniki jagienki

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • sól - szczypta
  • FARSZ:
  • 2 banany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 30 dag białego sera
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 gorzka czekolada - do polania
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Płonące naleśniki jagienki
CIASTO: Połączyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać na jednolitą masę i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć naleśniki. FARSZ: Ser rozdrobnić w misce, wymieszać z cukrem waniliowym, serkiem homogenizowanym, cynamonem i pokrojonymi w kostkę bananami. Usmażone naleśniki posmarować farszem i zwinąć w ruloniki. Zamiast kroić banana w kostkę można go przeciąć wzdłuż na pół i zawinąć wposmarowane farszem ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć naleśniki, posypując je z obydwu stron cukrem podczas smażenia. Przybrać nalesniki owocami. Na koniec polać stopioną czekoladą. Tuż przed podaniem polać naleśniki koniakiem i podpalić.