Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Płonący kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek przesmażyć dodać pieczarki pokrojone dowolnie, cebulę, czosnek pokrojony na grube kawałki

Płonący kurczak

Składniki:

Płonący kurczak

 

  • Kurczak lub (udka)
  • 250 dag pieczarek
  • 150 dag wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 50 g spirytusu
  • 1/2 litra czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów ziemnych
  • puszka kukurydzy
  • drobno pokrojona natka z pietruszki
  • olej
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

 

 

Sposób przygotowania:

Płonący kurczak
Boczek przesmażyć dodać pieczarki pokrojone dowolnie, cebulę, czosnek pokrojony na grube kawałki, pól łyżeczki tymianku, osączoną kukurydzę i orzeszki, cukier, przesmażyć, zalać połowa wina dusić 10 minut. Udka lub cały kurczak przesmażyć na dobrym oleju (sugeruję olej arachidowy).

Odstawić w ciepłe miejsce.

Po uduszeniu warzyw zlać do szklanki sos z winem, warzywa ułożyć pod mięsem, polać spirytusem i ostrożnie podpalić, ma to trwać około 15 sekund poczym zamknąć przykrywkę. Odstawić na kilka minut. Następnie mięso ustawiamy na źródle ciepła podlewając sosem z duszenia warzyw, przyprawiamy papryką dusimy około 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie dolewamy resztę wina i dusimy do miękkości mięsa. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera.