Sposób przygotowania:
Płonący kurczak
Boczek przesmażyć dodać pieczarki pokrojone dowolnie, cebulę, czosnek pokrojony na grube kawałki, pól łyżeczki tymianku, osączoną kukurydzę i orzeszki, cukier, przesmażyć, zalać połowa wina dusić 10 minut. Udka lub cały kurczak przesmażyć na dobrym oleju (sugeruję olej arachidowy).
Odstawić w ciepłe miejsce.
Po uduszeniu warzyw zlać do szklanki sos z winem, warzywa ułożyć pod mięsem, polać spirytusem i ostrożnie podpalić, ma to trwać około 15 sekund poczym zamknąć przykrywkę. Odstawić na kilka minut. Następnie mięso ustawiamy na źródle ciepła podlewając sosem z duszenia warzyw, przyprawiamy papryką dusimy około 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie dolewamy resztę wina i dusimy do miękkości mięsa. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Po uduszeniu warzyw zlać do szklanki sos z winem, warzywa ułożyć pod mięsem, polać spirytusem i ostrożnie podpalić, ma to trwać około 15 sekund poczym zamknąć przykrywkę. Odstawić na kilka minut. Następnie mięso ustawiamy na źródle ciepła podlewając sosem z duszenia warzyw, przyprawiamy papryką dusimy około 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie dolewamy resztę wina i dusimy do miękkości mięsa. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera.