Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Płotki w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Płotki oczyścić, usunąć oczy, umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem, także w

Płotki w sosie musztardowym

Składniki:

Płotki w sosie musztardowym

 

  • 8 płotek
  • 4 łyżki musztardy
  • 8 ząbków czosnku
  • 250 ml gęstej śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • 8 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Płotki w sosie musztardowym
Płotki oczyścić, usunąć oczy, umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem, także w środku. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, zmiażdżyć, a następnie natrzeć nim ryby. Do wnętrza ryby włożyć po 1 gałązce tymianku. Olej rozgrzać na patelni i smażyć płotki po obu stronach. Musztardę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. PO 3 min wyjąć ryby i polać je sosem. Podawać z bułką kajzerką.

Tagi:

płotki