Sposób przygotowania:
Płow a'la Tatiana
Mieso oplukac pod bieaca woda. Pokroic w mniejsze kawalki, podsmazyc na oleju, na niewielkim ogniu, az mieso zacznie robic sie zlotawe. Do miesa dodac starte na jarzynowej tarce marchewki oraz groszek, odsaczony z wody. Chwile dusic wszystko razem pod przykryciem. Na koniec dodac cebule pokrojone w polplasterki i dusic wszystko na niewielkim ogniu, podlewajac od czasu do czasu odrobina wody. Dusic wszystko pod przykryciem przez okolo 15-20 minut. Do duszonego miesa i warzyw dodac przyprawe do plowa, delikatnie wymieszac. Po uplywie tego czasu na mieso wysypac 2 woreczki ryzu i rownomiernie rozlozyc na calej powierzchni tak, by ryz przykryl mieso. Potrawa ma sie dusic na niewielkim ogniu. Ryz,podlewac bulionem z kostki drobiowej, ale by nie przemieszczal sie on w naczyniu najlepiej wlewac bulion powoli, po lyzce. Wtedy bulion bedzie wsiakal w ryz, nie zaleje go i nie odkryje miesa i warzyw. Najwazniejsze jest to by nie mieszac ryzu z miesem w trakcie duszenia. W ryz wsadzic gleboko zabki czosnku i dusic wszystko pod przykryciem, podlewajac ciagle bulionem. Dusic do miekkosci ryzu, do czasu, az ryz wchlonie wode. Wszystko wymieszac dokladnie dopiero przed bezposrednim podaniem. Do potrawy tej najczesciej wykorzystuje sie baranine, ale dowolnie mozna stosowac to mieso, ktore sie lubi. Najwazniejsze jest zastosowanie przyprawy do płowa, bo to ona tak naprawde nadaje smak temu daniu. POLECAM, bo smakuje wysmienicie...
msewka
art34