Marlen88

Marlen88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Plyndze na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znane i lubiane przez wszystkich, nie tylko przez Poznaniaków. W mojej wersji na bogato z dodatkiem kiełbasy, warzyw i żółtego sera. Pyszne i godne polecenia.

Plyndze na bogato Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Plyndze na bogato

 

  • pyry 1300 g (waga po obraniu)
  • kiełbasa 220 g
  • żółty ser 150 g
  • bukiet warzyw kwiatowy Hortex 200g
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

 

  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Plyndze na bogato
Pyry zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja pomogłam sobie maszynką do mielenia z odpowiednią przystawką). Lekko rozmrożone warzywa Hortex również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo jak żółty ser. Kiełbasę pokroić w talarki, a następie w paski. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, wbić 2 jajka, wsypać mąkę pszenna i doprawić solą, pieprzem. Całość starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką masę ziemniaczaną i formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na rumiano z obydwu stron. Smacznego.
Plyndze na bogato
Masa ziemniaczana przed i po wymieszaniu.
Plyndze na bogato
Smażenie plyndzów.
Plyndze na bogato
"Wnętrze" gotowego plyndza.