Sposób przygotowania:
Pocieszyciel
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do ciasta dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy ocet i ponownie dokałdnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w 180 stopniach ok 30 min. Po upieczeniu biszkopt należy ostudzić i przekroić na pół.
Przygotowanie kremu:
W 3/4 szkl mleka mieszamy mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budń. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Cały czas miksując na koniec wlewamy ajerkoniak.
Powstałym kremem przekładamy wystudzony biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego.
Przygotowanie kremu:
W 3/4 szkl mleka mieszamy mąki i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budń. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Cały czas miksując na koniec wlewamy ajerkoniak.
Powstałym kremem przekładamy wystudzony biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego.