Sposób przygotowania:
Podgrzybkowa
Grzyby dokładnie oczyszczamy z trawy, nóżkę podgrzybka obieramy i kroimy w grube plastry, kapelusz kroimy w grubą kostkę. Myjemy. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Pietruszkę obieramy i myjemy. Umytą natkę z pietruszki drobno siekamy. Seler i por również starannie myjemy. Do 5 litrowego garnka wkładamy wypłukaną porcje rosołową, grzyby, marchewkę, pietruszki, seler i por. Całość zalewamy wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy ziele angielskie. Suszony majeranek rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do zupy. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok 10 minut po czym dokładamy ziemniaki (obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa i mięso będzie miękkie (ok. 30 minut). Śmietanę mieszamy w ok. 1/2 szkl. wody, hartujemy ją, po czym stopniowo wlewamy do zupy (ciągle mieszając). Zupę zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy odrobiną natki z pietruszki. Smacznego.