Sposób przygotowania:
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
Mięso umyć,dobrze osuszyć. Marynata: Do miski wycisnąć sok z cytryny. Mięte i bazylię w miarę możliwości zwinąć w rulonik i drobno posiekać. Tymianek obrać z listków i drobno pokroić. Dodać do soku z cytryny. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach,przełożyć do miseczki z ziołami. Doprawić solą,pieprzem i dodać paprykę. Wymieszać. Pałeczki przełożyć do płaskiego naczynia i zalać marynatą,wmieszać ją w mięso. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i owinąć w plaster boczku ( zaczynając od najgrubszej części). Boczek delikatnie oprószyć ostrą papryką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej podudzia. Piekarnik rozgrzać do 225 st ( góra-dół) .Wstawić blachę z mięsem i zmniejszyć do 200 st. Piec około 55-60 minut. PO około 25-30 minutach nakryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 min aby soki się uspokoiły. Smacznego!