monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój mąż był zachwycony obiadem-dwa rodzaje mięsa w jednym daniu, bezcenne:))

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem

 

  • 8 podudzi z kurczaka ( tzw. pałeczek)
  • Marynata:
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 10-12 liści świeżej bazylii
  • 10-12 liści świeżej mięty
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku ( dosyć duże)
  • sól,pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Dodatkowo:
  • 100 g boczku w plastrach

Sposób przygotowania:

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
Mięso umyć,dobrze osuszyć. Marynata: Do miski wycisnąć sok z cytryny. Mięte i bazylię w miarę możliwości zwinąć w rulonik i drobno posiekać. Tymianek obrać z listków i drobno pokroić. Dodać do soku z cytryny. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach,przełożyć do miseczki z ziołami. Doprawić solą,pieprzem i dodać paprykę. Wymieszać. Pałeczki przełożyć do płaskiego naczynia i zalać marynatą,wmieszać ją w mięso. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i owinąć w plaster boczku ( zaczynając od najgrubszej części). Boczek delikatnie oprószyć ostrą papryką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej podudzia. Piekarnik rozgrzać do 225 st ( góra-dół) .Wstawić blachę z mięsem i zmniejszyć do 200 st. Piec około 55-60 minut. PO około 25-30 minutach nakryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 min aby soki się uspokoiły. Smacznego!
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
w misce wymieszać sok z cytryny ze świeżymi ziołami
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
dodać starty czosnek oraz przyprawy i wymieszać
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
polać marynatą mięso i odłożyc na 4-5 godz do lodówki
Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem
owinąć boczek wokół podudzia oprószyć papryką i piec około 55-60 min w 200 st