Sposób przygotowania:
Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze1.
Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki: krupczatkę, orkiszową i żytnią. Potem wymieszałam je ze sobą.
2.
Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły wsypałam do miski z mąkami.
3.
Następnie wlałam olej z pestek dyni i dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą.
4.
Kolejnym składnikiem do upieczenia chlebka były zmielone pestki dyni.
5.
Dalej dodałam cukier kryształ, który wymieszałam łyżką.
6.
Sól kuchenna to następny składnik, który wymieszałam w misce.
7.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
8.
Kefir, który miałam w temperaturze pokojowej zmieszałam z ciepłą wodą, a następnie wlałam do miski.
9.
Bardzo dokładnie wszystko wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
10.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Odstawiłam ponownie w ciepłe miejsce na czas 15 minut.
11.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a gdy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na chleb na czas 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
12.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
13.
Smacznego !