Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To chlebek przede wszystkim dla smakoszy pestek z dyn, oraz oleju dyniowego. Jest on wyjątkowy ze względu na jego smak i zapach oleju.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

1.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki i wymieszanie

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki: krupczatkę, orkiszową i żytnią. Potem wymieszałam je ze sobą.

2.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze
Uprażony słonecznik łuskany w misce z mąkami

Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły wsypałam do miski z mąkami.

3.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze
Wlanie oleju z pestek dyni do miski z resztą składników

Następnie wlałam olej z pestek dyni i dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą.

4.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Kolejnym składnikiem do upieczenia chlebka były zmielone pestki dyni.

5.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Dalej dodałam cukier kryształ, który wymieszałam łyżką.

6.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Sól kuchenna to następny składnik, który wymieszałam w misce.

7.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Kefir, który miałam w temperaturze pokojowej zmieszałam z ciepłą wodą, a następnie wlałam do miski.

9.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Bardzo dokładnie wszystko wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

10.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Odstawiłam ponownie w ciepłe miejsce na czas 15 minut.

11.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C, a gdy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na chleb na czas 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

12.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

13.

Podwójnie dyniowy chlebek na rozwodnionym kefirze

Smacznego !


Tagi:

chleb