Sposób przygotowania:
Pokusa ze śmietaną , karmelem i orzecham
Mąke z proszkiem i z margaryną posiekać na stolnicy,dodać cukier i jajka.
Dodac cukier waniliowy i śmietany kilka łyzek aby ciasto nabrało elastyczności.Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą oddzielnie w blaszce 25/40. Piec ok.20-25 minut na złoty kolor . Oba placki oziębić .Jeden z nich zostawić w formie.
Zelatynę namoczyc w 1/5 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Po ok.5 minutach rozpuścić ja i odstawić.
W tym czasie ubić kremówkę na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy.Następnie dodać chłodna żelatyne i całość wylać na pierwszą część ciasta.Wyrównać i przykryć drugim plackiem.Ten natomiast posmarować karmelem z mleka skondensoanego lub masą krówkową.Całość obficie posypać siekanymi orzechami laskowymi.
Wstawić na godzinę do lodówki,a następnie w zimne miejsce do następnego dnia.Kroić ( jak pisałam) następnego dnia gdy już ciasto będzie rozmiękczone przez śmietanę.Jest ono naprawdę smaczne i proste !
Dodac cukier waniliowy i śmietany kilka łyzek aby ciasto nabrało elastyczności.Podzielić ciasto na dwie części i upiec każdą oddzielnie w blaszce 25/40. Piec ok.20-25 minut na złoty kolor . Oba placki oziębić .Jeden z nich zostawić w formie.
Zelatynę namoczyc w 1/5 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Po ok.5 minutach rozpuścić ja i odstawić.
W tym czasie ubić kremówkę na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy.Następnie dodać chłodna żelatyne i całość wylać na pierwszą część ciasta.Wyrównać i przykryć drugim plackiem.Ten natomiast posmarować karmelem z mleka skondensoanego lub masą krówkową.Całość obficie posypać siekanymi orzechami laskowymi.
Wstawić na godzinę do lodówki,a następnie w zimne miejsce do następnego dnia.Kroić ( jak pisałam) następnego dnia gdy już ciasto będzie rozmiękczone przez śmietanę.Jest ono naprawdę smaczne i proste !
msewka