reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Poleczki wieprzowe wędzone w woku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Co prawda miałam inne plany na dzisiejszy obiad, ale musiałam wypróbować ten sposób wędzenia.

Poleczki wieprzowe wędzone w woku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Poleczki wieprzowe wędzone w woku

 

  • Składniki:

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( około 600g)

 

  • kilka plasterków boczku wędzonego ( u mnie 200g)

 

 

 

 

  • Marynata:

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • 2 łyżki musztardy

 

  • 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki

 

 

  • 1 łyżka suszonego tymianku

 

  • 2 łyżki sosu sojowego

 

  • Do wędzenia:

 

  • 4 torebki herbaty czarnej

 

 

 

  • 3 gałązki tymianku

 

  • 1 łyżka brązowego cukru

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Poleczki wieprzowe wędzone w woku
Składniki marynaty mieszamy. Polędwiczki myjemy, ścinamy błony i wkładamy do marynaty na minimum kilka godzin- ja zawsze daję (minimum )na całą noc. Na desce układamy boczek, na niego wykładamy polędwiczkę i teraz kroimy kawałki. W każdym kawałku przy pomocy cienkiego noża robimy w środku nacięcie i faszerujemy papryką. Polędwiczki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. W woku układamy folię aluminiową tak by były zakryte też brzegi patelni. Na środek wsypujemy mieszankę przypraw, ustawiamy ruszt,układamy mięso, szczelnie przykrywamy i wędzimy na małym ogniu około 45-50 minut. Po tym czasie jeżeli lubicie mięso dobrze wypieczone, włóżcie je do gorącego piekarnika na minut 25 minut, moje piekło się 15 minut
Poleczki wieprzowe wędzone w woku
Etap składniki marynaty trzeba dokłądnie wymieszać, a mięso marynować min 6 godzin
Poleczki wieprzowe wędzone w woku
Etap 2 Do wędzenia można wykorzystać wkłądkę do klusek na parzę

Tagi:

marynaty sosy