ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naszpikuj szpinakiem palce lizać

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem

Składniki:

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 50 ml.czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 200g mrożonego szpinaku,
  • 100g sera pleśniowego
  • 100ml oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól

Sposób przygotowania:

Polędwica faszerowana szpinakiem i serem
Mieszamy 50 ml oleju z winem,czosnkiem,pieprzem i tymiankiem.Mięso nacieramy solą zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.Szpinak rozmrażamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy
rozdrobiony ser zagotowujemy i schładzamy.W każdej polędwiczce nacinamy nożem kieszonkę lub końcem drewnianej łyżki robimy dziurę. Mięso faszerujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem szpinakowo-serowym
i spinamy je wykałaczką.Na patelnie rozgrzewamy pozostały olej i obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano.Następnie przekładamy polędwiczki na 15 minut do nagrzanego do 160*C piekarnika i serwujemy.