Sposób przygotowania:
Polędwica w sosie sherry
Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy ją na 1 łyżkę oleju. Zeszklamy. Dodajemy posiekane w słupki marchew i seler. Rumienimy. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, zmiażdżony czosnek i połowę tymianku. Smażymy jeszcze 2 minuty. Na koniec wlewamy sherry i dodajemy pokrojone na ósemki śliwki. Mieszamy i trzymamy w cieple, ale nie na ogniu. Mięso nacieramy solą i pieprzem i smażymy na reszcie oleju i maśle. Smażymy krótko ale za to na dużym ogniu. Przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut i podlewamy wodą. W połowie duszenia najlepiej obrócić mięso na drugą stronę. Kroimy w plastry. Sos z pieczenia mięsa mieszamy z sosem jarzynowym i polewamy nim mięso. Podajemy posypane resztą tymianku. Smacznego!!!