tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Polędwica Wellingtona

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na smakowita polędwicę

Polędwica Wellingtona

Składniki:

Polędwica Wellingtona

 

Sposób przygotowania:

Polędwica Wellingtona
Polędwicę naszpikować słoniną, przyprawić solą i pieprzem. podsmażyć z 2 łyżkami tłuszczu do zrumienienia z obu stron i wyłozyć na półmisek. Cebulę i pieczarki posiekać, udusić z tłuszczem, dodac łyżkę posiekanej naci pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Przygotowane uprzednio ciasto rozwałkować, posmarować masą grzybową, położyć na nim podsmażoną polędwicę i posmarować ją resztą masy grzybowej. Na wierzchu rozłożyć 3 łyżki utartej wątróbki gęsiej. Brzegi ciasta posmarować rozbitym żółtkiem, ciasto zawinąć na polędwicę i dobrze skleic brzegi. Całość posmarować także żółtkiem, ułożyć w blaszanej formie i zapiec w średnio rozgrzanym piekarniku. Wyłożyć na półmisek i podać z ziemniakami całymi, obsmażonymi do złotego koloru.