Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Polędwica Wellingtona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Polędwica Wellingtona to przepis z kuchni angielskiej.

Polędwica Wellingtona

Składniki:

Polędwica Wellingtona

 

  • warkocz polędwicy bez tłuszczu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • mała posiekana cebula
  • kilka posiekanych pieczarek
  • jajko
  • 25 ml wytrawnej sherry
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • folia aluminiowa paclan

 

Sposób przygotowania:

Polędwica Wellingtona
Uformuj mięso w prostokąt i obwiąż nicią, by zachowało kształt w czasie pieczenia. Posyp solą i pieprzem. Krótko podsmaż, zdejmij nici, odstaw do wystudzenia. Na maśle usmaż cebulę i grzyby, aż puszczą sok, dodaj sherry, smaż aż cały sok wyparuje. Wystudz. Na stolnicy wysypanej mąką rozłoż ciasto na taka wielkość, by wystarczyło na owinięcie mięsa z każdej strony. Polędwicę obłoż grzybkami z cebulką. Zawiń w ciasto,  sklej dokładnie, by nie było szpar. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Natnij ciasto w dwóch, trzech miejscach, by mięso mogło odparować. Piecz w 130 st. ok. 50 min, aż ciasto zbrązowieje, przykryj folia aluminiowa paclan.