Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa z kurkami i ryżem
Mięso umyć i pokroić w plasterki i obsypać przyprawą do pieczeni. Warzywa i kurki dokładnie umyć. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć z obu stron mięso. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i talarki pora, a także kurki. Następnie dodać pomidory sparzone i pozbawione skórki i pokrojone w kostkę i dusić razem z resztą warzyw i kurkami. Podlać bulionem i dosypać oba rodzaje ryżu i dusić , a następnie dodać posiekaną natkę selera i papryki pokrojone w kostkę . poddusić jeszcze ok 10 minut, dodać plasterki czosnku i doprawić przyprawami. Na dno naczynia żaroodpornego położyć połowę tak przygotowanego ryżu, na to położyć plastry podsmażonej polędwicy i przykryć resztą ryżu i zapiec pod przykryciem przez ok. 40 minut. Podawać z buraczkami.