Sposób przygotowania:
Polędwica wołowa w cieście
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżką cukru.Odstawić na 15 min. Do miski wsypać mąkę resztę cukru i sól i dodać rozpuszczone drożdże.Wbić 4 jajka i szybko zagnieść ciasto.Dodać następne 4 jajka ,wyrobić ciasto na jednolitą masę.Podzielić na trzy równe części ,Pierwszą połączyć z margaryną i wyrobić,Dodać drugą część i znowu wyrobić .Po dodaniu trzeciej części i wyrobieniu odstawić na 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.potem jak już wyrośnie wyrobić i odstawić najpierw na 2 godziny a potem na 4 godziny w bardzo chłodne miejsce.Polędwice opłukać ,usunąć błonę i tłuszcz.Na patelni rozgrzać margarynę z oliwą .Obsmażyć mięso ze wszystkich stron .Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w temp. 200 C Po wyjęciu posolić oprószyć pieprzem i odstawić do ostygnięcia ,na 1 h przed podaniem rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy niż polędwica .Dwa jajka roztrzepać w kubku połową posmarować ciasto ułożyć na nim ostudzoną polędwice ,na wierzchu naciąć nożem kratkę posmarować resztą jajka i piec w piekarniku o tepm. 220 C przez 30 min.