Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica wołowa w czerwonym winie

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2100

Polędwicę umyć, osuszyć pokroić na 5 plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem

Polędwica wołowa w czerwonym winie

Składniki:

Polędwica wołowa w czerwonym winie

 

  • 70 dag polędwicy wołowej
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • butelka czerwonego wina wytrawnego
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa w czerwonym winie
Polędwicę umyć, osuszyć pokroić na 5 plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem - doprawić solą i pieprzem. Wino wlać do rondla i odparować 1/3 objętości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Gdy cebula zmięknie, dodać kolejne 2-3 łyżki masła, mąkę i rozetrzeć na gładką masę. Wlać odparowane wino i dokładnie rozprowadzić. Plastry mięsa zanurzyć w oliwie. Patelnię teflonową rozgrzać i obsmażyć polędwicę po kilka minut na każdej stronie. Gotową polędwicę podawać polaną przygotowanym wcześniej sosem z wina.