Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Polędwica wolowa z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo często robię takie mięso bo jak wystygnie to jest dobre do kanapki.

Polędwica wolowa z kminkiem

Składniki:

Polędwica wolowa z kminkiem

 

  • 1 polędwica wolowa (ok.1,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 lyżeczki pieprzu
  • 6 lyżek masla
  • 2 lyżeczki kminku prażonego
  • 2 szalotki
  • 1,5 filiżanki pokrojonych pomidorów
  • 50 ml bialego wina
  • 2 lyżki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wolowa z kminkiem
Polędwicę umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Polędwicę natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem i maslem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220st.C. mięso wylożyć na blachę, posypać kminkiem i piec 30 minut. SOS: szalotki umyć, osuszyć i posiekać. Na mniejszej patelni rozgrzać maslo i podsmażyć szalotki. Dodać pomidory i wino. Gotować calość ok.10 minut. Wymieszać ze śmietaną. Upieczoną polędwicę podawać z sosem....