bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Polędwica wp z kaparami i kolorowym piep

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niecodzienny sposób na polędwice - wino i kapary

Polędwica wp z kaparami i kolorowym piep

Składniki:

Polędwica wp z kaparami i kolorowym piep

 

  • polędwica wieprzowa (troche długa była)
  • 2 szalotki
  • sol
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony i kolorowy luzem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. białego półwytrawnego wina
  • mały kubeczek śmietany 18% do sosów
  • łyżka kaparów
  • 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml bulionu (miałam rosól drobiowy

Sposób przygotowania:

Polędwica wp z kaparami i kolorowym piep
Meiso umyc, osuszyc, pokroic w grube plastry, rozgrzac oliwe obsmażyc na rumiano
mieso, opruszyc sola i pieprzem. Dodac pokrojone szalotki i czosnek, podlac winem,
troche odparowac zeby wino oddało swoj smak, podlać bulionem i dusic ok 20 minut, w trakcie obrócić. Do gęstniejacego sosu dodac musztarde, kolorowy pieprz i mielony. W sosie rozprowadzic smietane, chwile poddusic razem. Dodac kapary. Jesli trzeba doprawic sobie jeszcze do smaku. Jedlismy nastepnego dnia z kopytkami. Pycha.