Sposób przygotowania:
Bitki w grzybowym sosie
Grzyby zalać szklanka wrzątku i zostawić na 15 minut. Pokroić w piórka obrane szalotki. Umyć polędwicę* . Usunąć błonę ( to sie chyba nazywa powięź ). Pokroić na 6 kawałków . Każdy przycisnąć dłonią z ,, góry" tak by sie rozpłaszczył , a następnie delikatnie ( przez folię by nie rozerwać włókien) rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć bitki na rumiano z obu stron.
Przełożyć mięso do garnka. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotki , gałązkę rozmarynu i pieprz ziarnisty. Zeszklić mieszając. Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać grzyby namoczone w wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę , a cebula prawie rozgotować. Usunąć rozmaryn i listek laurowy ( pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ). Kwaśną śmietanę zahartować dodając do niej po łyżce gorący sos . Dodać do garnka- wymieszać - nie gotować. Podawać z kaszą na sypko lub kopytkami. * Dla mnie cała polędwica jest za duża na 2 osoby . Dziele ja więc na pół i węższy koniec robie inaczej - przeważnie gotowana w jakimś sosie ( wywar z gotowania mam na zupę , a warzywa na sałatkę)
Przełożyć mięso do garnka. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotki , gałązkę rozmarynu i pieprz ziarnisty. Zeszklić mieszając. Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać grzyby namoczone w wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę , a cebula prawie rozgotować. Usunąć rozmaryn i listek laurowy ( pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ). Kwaśną śmietanę zahartować dodając do niej po łyżce gorący sos . Dodać do garnka- wymieszać - nie gotować. Podawać z kaszą na sypko lub kopytkami. * Dla mnie cała polędwica jest za duża na 2 osoby . Dziele ja więc na pół i węższy koniec robie inaczej - przeważnie gotowana w jakimś sosie ( wywar z gotowania mam na zupę , a warzywa na sałatkę)
kasienka1987
Henia
mysza75