jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowy, szpinakowy sos i krucha, delikatna polędwiczka to pyszne zestawienie. Polecam na pyszny obiadek.

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym

ETAP 1

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym
umyte mięso dzielimy na grube plastry

Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Osuszoną kroimy w plastry około 1,5-2 cm.

ETAP 2

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym
porcje mięsa rozbijamy i przyprawiamy

Otrzymane plasterki delikatnie rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 3

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym
mięso smażymy

Tak przygotowane obsmażamy z każdej strony po 2-3 minuty. Gotowe przekładamy do garnka z przykrywką, tak by pozostały ciepłe.

Teraz przystępujemy do przygotowania szpinaku.

ETAP 4

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym
osuszony szpinak kroimy na mniejsze części

Szpinak myjemy i osuszamy

ETAP 5

Polędwiczka w sosie szpinakowo- śmietanowym
przygotowujemy szpinakowy sos

Na patelni rozpuszczamy masło. Na rozpuszczone dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i osuszony szpinak.

Przysmażamy go do utraty objętości. Następnie dodajemy do niego przyprawy do smaku oraz śmietankę. Całość podgrzewamy razem około 3 minuty i gotowe.

Przygotowaną wcześniej polędwiczkę podajemy w towarzystwie otrzymanego sosu.


Tagi:

mięso danie