SUPERPRZEPIS

Polędwiczka wieprzowa w cieście

  • Elexis
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Polędwiczka wieprzowa w cieście Więcej zdjęć (5)

Pyszne danie nadające się na przyjęcia

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa w cieście

 

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • świeżą miętę - kilka listków
  • sól
  • pieprz, pieprz cytrynowy
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa w cieście
Łączymy ze sobą oliwę z oliwek, wino, miętę i przyprawy - to będzie nasza marynata. Polędwiczkę nacieramy i marynujemy przez godzinę. Po tym czasie podsmażamy ją z każdej strony na patelni. Na blacie wykładamy ciasto francuskie i układamy na nim polędwiczkę. Brzegi ciasta nacinamy i układamy tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Przystrajamy miętą i pieczemy przez około 20 - 30 minut w piekarniku. Smacznego!
Polędwiczka wieprzowa w cieście
Mięso marynujemy przynajmniej przez godzinę
Polędwiczka wieprzowa w cieście
Ciasto francuskie kroimy na brzegach w paseczki
Polędwiczka wieprzowa w cieście
Pokrojone paseczki nakładamy na siebie a'la warkocz
Polędwiczka wieprzowa w cieście
Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut