Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, posolić, natrzeć curry i pieprzem. Wstawić na 2 godz. do lodówki.

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami

 

  • 1-2 polędwiczki (ok 60 dag)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • łyżka masła
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami
Mięso umyć, posolić, natrzeć curry i pieprzem. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie zrumienić na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnię włożyć pokrojone jabłka i cebulę, podlać odrobiną gorącej wody. Krótko smażyć, nie rumieniąc. Tymi do datkami obłożyć mięso i piec pod pokrywą ok. 15 min w temperaturze 220°C. Następnie zdjąć pokrywę, w razie potrzeby wlać kilka łyżek gorącej wody i piec jeszcze 10-15 min. Danie to świetnie smakuje i pięknie wygląda z żółtymi kulkami ziemniaczany mi. Ziemniaki ugotować w łupinach na półmiękko, odcedzić i ostudzić. Po obraniu ze skórki wyciąć kulki specjalną łyżeczką, wrzucić je do osolonego wrzątku z dodatkiem szafranu lub kurkumy. Miękkie odcedzić, króciutko odparować, dodać masło, posypać koperkiem. Podawać z sałatą lodową lub mizerią.