SUPERPRZEPIS

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym

ETAP 1:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym
polędwiczkę oczyścić, natrzeć marynatą o odstawić na kilka minut

1. Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

ETAP 2:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym
zamarynowane polędwiczki podsmażyć na oleju

2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.

ETAP 3:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym
pieczarki podsmażyć dodać groszek i smażyć kilka minut

3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

ETAP 4:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym
pieczarki oczyścić a następnie pokroić w talarki

4. Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

ETAP 5:

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym
gotowe polędwiczki podawać z sosem

5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.