Michaś1916

Michaś1916

Kucharz
[Przepisów: 13]

Polędwiczki wieprzowe w sosie mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puree może być różnego rodzaju np. z zielonego groszku, z marchewki itp.

Polędwiczki wieprzowe w sosie mascarpone

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie mascarpone
Polędwicę myjemy, czyścimy i kroimy na 3 równe części.Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Polędwiczki solimy i pieprzymy z obu stron, wcieramy przyprawy palcami i smażymy mięso na średnim ogniu przez ok. 5-6 min. z każdej strony. Tak naprawdę długość smażenia zależy tylko od nas i od tego, jak bardzo wysmażone chcemy mieć mięso.Do małego rondla wkładamy nasz ser mascarpone, dolewamy śmietanę,przyprawiamy i podgrzewamy do uzyskanie dość płynnej konsystencji.W międzyczasie robimy puree z ziemniaków.
Polędwice układamy na talerzu i zalewamy sosem mascarpone, dekorujemy ziarnami zielonego pieprzu.Podajemy z puree z ziemniaków.