Sposób przygotowania:
Polędwiczki z grzybami w cieście francuskimPrzygotowanie polędwiczki
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, kroimy na pół.
Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym, smarujemy olejem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy krótko na oleju.
Przygotowanie grzybów
Grzyby dokładnie przebieramy, myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, wrzucamy grzyby i dusimy, aż grzyby będą miękkie, a woda odparuje.
Na koniec grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
ETAP 3:
Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Kroimy ciasto na dwie części, na każdej rozsmarowujemy musztardę, posypujemy suszonymi ziołami (oregano, tymianek).
ETAP 4:
Ciasto (oba kawałki) posypujemy serem.
ETAP 5:
Na serze układamy porcję grzybów (na tym etapie wykorzystujemy 2/3 przygotowanych grzybów).
ETAP 6:
Na grzybach układamy polędwiczkę.
ETAP 7:
Na mięso wykładamy pozostałe grzyby.
ETAP 8:
Całość zawijamy, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Na cieście robimy nacięcia jak na zdjęciu.
Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy 40 minut w 200 st.C.