Sposób przygotowania:
Polędwiczki z kurczaka w kolorowym ryżu
Czyste i odsączone polędwiczki wrzucamy do miski,dodajemy sól,pieprz,curry,sproszkowaną paprykę,bazylię(ostrożnie z solą,curry również jest lekko słone) oraz łyżkę oliwy.Całość delikatnie mieszamy aż wszystkie polędwiczki będą pokryte przyprawami. Mięso odstawiamy do lodówki,żeby przyprawy oddały mu cały swój aromat.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko.Do rozgrzanego rondla,wraz z roztopioną łyżką masła wsypujemy ryż i chwilę smażymy,aż cały ryż nabierze szklistego koloru.Następnie zalewamy trzema szklankami wody,dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy.Następnie zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy czekając aż ryż będzie wystarczająco miękki.Ryż powinien wchłonąć prawie całą objętość wody,wylewamy ryż na sitko,przecedzamy jednak nie przelewamy wodą.
Na jednej patelni smażymy polędwiczki na oliwie,na złoty kolor a na drugiej rozgrzewamy sporą łyżkę masła.Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w kosteczkę czerwona paprykę i odcedzoną kukurydzę.Prużymy przez kilka minut,żeby warzywa troszkę zmiękły i puściły sok.Do całości dodajemy ugotowany ryż i smażymy.Wszystko powinno się pięknie połączyć a ryż przejść sokiem z kukurydzy i papryki co nada mu znakomity aromat.Wykładamy na talerz wraz ze złocistymi polędwiczkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko.Do rozgrzanego rondla,wraz z roztopioną łyżką masła wsypujemy ryż i chwilę smażymy,aż cały ryż nabierze szklistego koloru.Następnie zalewamy trzema szklankami wody,dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy.Następnie zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy czekając aż ryż będzie wystarczająco miękki.Ryż powinien wchłonąć prawie całą objętość wody,wylewamy ryż na sitko,przecedzamy jednak nie przelewamy wodą.
Na jednej patelni smażymy polędwiczki na oliwie,na złoty kolor a na drugiej rozgrzewamy sporą łyżkę masła.Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w kosteczkę czerwona paprykę i odcedzoną kukurydzę.Prużymy przez kilka minut,żeby warzywa troszkę zmiękły i puściły sok.Do całości dodajemy ugotowany ryż i smażymy.Wszystko powinno się pięknie połączyć a ryż przejść sokiem z kukurydzy i papryki co nada mu znakomity aromat.Wykładamy na talerz wraz ze złocistymi polędwiczkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.