Sposób przygotowania:
Polędwiczki z kurczaka zapiekane z sosem
Do moździerza przełożyć ziele angielskie, pieprz, kolendrę i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Cebule obrać, pokroić w piórka, czosnek grubo posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zrumienić na nim lekko cebulę z czosnkiem. Dodać do tego utarte przyprawy, miód, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać wodę, dodać trochę soli. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. Duże naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem, ułożyć w nim polędwiczki. Na mięsie rozłożyć przygotowany sos. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać nim wierzch potrawy. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.