Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne polędwiczki z piekarnika z suszonymi pomidorami i miodem

Polędwiczki z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

 

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżkę octu jabłkowego
  • 300 ml bulionu
  • mąkę z wodą do zagęszczenia sosu
  • 10 sztuk suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Czosnek drobno siekamy i przysmażamy na patelni. Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy ręką i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy na patelnię, gdy czosnek jest już lekko zarumieniony i smażymy z obydwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, a na patelnię nakładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Podsmażamy je przez kilka sekund, dodajemy miód, ocet i bulion. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło. Na koniec zagęszczamy wodą z mąką. Sos przelewamy do polędwiczek i zamknięte pokrywką naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na pół godziny. Smacznego!
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Najpierw polędwiczki podsmażamy razem z czosnkiem
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Tak powinno wyglądać danie wstawiane do piekarnika

Tagi:

sosy