Sposób przygotowania:
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Zagotować bulion z łyżeczką masła. Wsypać kaszkę i mieszając energicznie gotować kilka minut aż kaszka się rozklei. Masa ma odchodzić od dna garnuszka. Wysmarować foremkę w której będzie stygła kasza ( najlepiej prostokątne pudełko ) masłem .Wlać gorąca kaszę. Odstawić by wystygła. Wstawić do lodówki. Wyjąć polentę z pojemnika i przekroić na pół tworząc 2 porcje. Fasolkę przelać do garnuszka. Doprawić pieprzem mielonym i Tabasco. Dodać 2 łyżki drobno usiekanych listków tymianku. Na patelni rozgrzać resztę masła z olejem podgrzać polentę. Na głęboki talerz wylać połowę fasolki. Na środku ułożyć polentę. Posypać listkami tymianku.
* W wersji wegetariańskiej używamy wywaru warzywnego zamiast drobiowego i oleju zamiast masła.
* W wersji wegetariańskiej używamy wywaru warzywnego zamiast drobiowego i oleju zamiast masła.
** Użyłam Fasolki firmy Heinz bo po prostu ją bardzo lubię .Na moje potrzeby nie opłaca się gotować tak małych ilości fasoli-więc kupuję gotową. A ta jest smaczna, drobna , ugotowana i doprawiona jak trzeba. Używam ją i na fasolkę po bretońsku i na zupę fasolową i do takich dań jak te.
kołczu