SUPERPRZEPIS

Polenta i fasolka w sosie pomidorowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Chyba mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą.

Składniki:

Polenta i fasolka w sosie pomidorowym

 

  • 10 płaskich łyżeczek kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego( lub warzywnego)
  • 1,5 łyżki masła ( lub zamiennie olej)
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • tymianek
  • pieprz mielony do smaku
  • Tabasco do smaku

 

Sposób przygotowania:

Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Zagotować bulion z łyżeczką masła. Wsypać kaszkę i mieszając energicznie gotować kilka minut aż kaszka się rozklei. Masa ma odchodzić od dna garnuszka. Wysmarować foremkę w której będzie stygła kasza ( najlepiej prostokątne pudełko ) masłem .Wlać gorąca kaszę. Odstawić by wystygła. Wstawić do lodówki. Wyjąć polentę z pojemnika i przekroić na pół tworząc 2 porcje. Fasolkę przelać do garnuszka. Doprawić pieprzem mielonym i Tabasco. Dodać 2 łyżki drobno usiekanych listków tymianku. Na patelni rozgrzać resztę masła z olejem podgrzać polentę. Na głęboki talerz wylać połowę fasolki. Na środku ułożyć polentę. Posypać listkami tymianku.



* W wersji wegetariańskiej używamy wywaru warzywnego zamiast drobiowego i oleju zamiast masła.



** Użyłam Fasolki firmy Heinz bo po prostu ją bardzo lubię .Na moje potrzeby nie opłaca się gotować tak małych ilości fasoli-więc kupuję gotową. A ta jest smaczna, drobna , ugotowana i doprawiona jak trzeba. Używam ją i na fasolkę po bretońsku i na zupę fasolową i do takich dań jak te. 











Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Ugotować na gęsto na bulionie kaszkę kukurydzianą
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Kaszkę wlaną do pojemnika ostudzić i po zastygnięciu przekroić na porcje
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Polentę podsmażyć na rumiano na maśle z olejem
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym
Fasolkę w sosie pomidorowym podgrzać i doprawić do smaku