SUPERPRZEPIS

Polenta na łące z groszkiem

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Polenta na łące z groszkiem Więcej zdjęć (3)

Wiosna rozkwita za oknem i na moim talerzu także. Kwiatki obowiązkowo też muszą być, wiosenna łąka w rozkwicie i kolorach!

Składniki:

Polenta na łące z groszkiem

 

  • 300 gram kaszki kukurydzianej
  • 1200 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 mała cukinia
  • 4 marchewki
  • 10 oliwek zielonych
  • 1/2 opakowania mozzarelli kulki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • bazylia świeża
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek papryki żółtej

Sposób przygotowania:

Polenta na łące z groszkiem
Polentę gotowałam na dwie raty. Połowę kaszki i wody zagotowałam bez groszku. Drugą połowę z groszkiem. Do garnka wlewam wodę, zagotowuję, i pomału wsypuję kaszę kukurydzianą, dodaje masło, parmezan, sól i groszek.

Całość mieszam, kiedy polenta będzie miała konsystencję pół gęstą wylewam do formy o średnicy 23 cm.

Drugą połowę kaszki zagotowuję i wylewam na polenta z groszkiem Odstawiam do zastygnięcia całkowitego. Na polencie układam kulki mozzarelli, połówki pomidorków, krążki chili, oliwki, paski cukinii, listki z cukinii, z papryki żółtej wycinam gwiazdki.

Tort wkładam do piekarnika na 10 minut temp 190 stopni. Do torcika wykorzystałam marchewkę z rosołu, ale można ugotować specjalnie. Nożykiem wycinam cienkie paski zwijam w rulon i formuję kwiatki marchewkowe. Układam je po wyjęciu z piekarnika, dekoruję bazylią.
Polenta na łące z groszkiem
Polenta z groszkiem zagotowana i wylana w formie
Polenta na łące z groszkiem
Polenta bez groszku wylana na warstę z groszkiem