SUPERPRZEPIS

Szaszłyki z grillowanej polenty

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Szaszłyki z grillowanej polenty Więcej zdjęć (4)

Polenta to włoskie danie - proste a jakie smaczne. Polecam szaszłyczki z polentą.

Składniki:

Szaszłyki z grillowanej polenty

 

  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka masła
  • 25 g sera cheddar albo innego
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii
  • łyżka świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cukinia
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • Kilka oliwek czarnych
  • 1 plaster sera żółtego
  • 1 pomidor duży
  • 1 jajko
  • Listki Bazyli zielonej i czerwonej
  • Kwiatki nagietka

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z grillowanej polenty
Bulion należy zagotować , i na wolnym ogniu wsypywać pomału kaszę po 1 łyżce. Gotujemy około 10 minut mieszając cały czas. Dodajemy masło, na końcu i bazylię pokrojoną z oregano, solimy, pieprzymy. Ser chedar dodajemy starty na tarce do gorącej polenty, rozpuści się ładnie Płaskie naczynie wykładamy folią aluminiową i wylewamy do niego naszą polentę. Odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy i grillujemy, razem z cukinią pokrojoną na plastry. Cukinie solimy i pieprzymy. Na patyczki długie nabijamy kawałek, polenty, cukinii, pomidorka koktajlowego, i znowu polenta. Dekoracje robimy z pomidorków koktajlowych pszczółki, a muchomora z dużego pomidora i jajka. Dekorujemy bazylią.
Szaszłyki z grillowanej polenty
Polenta składnik potrzebne do zrobienia jej
Szaszłyki z grillowanej polenty
Płaskie naczynie wykładamy folią aluminiową i wylewamy do niego naszą polentę. Odstawiamy na około 1-2 h.
Szaszłyki z grillowanej polenty
Następnie kroimy i grillujemy