olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Polewka kujawska z mleka i serwatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ale polewka! Oryginalny smak i super aromat!

Polewka kujawska z mleka i serwatki

Składniki:

Polewka kujawska z mleka i serwatki

 

  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 szkl. wody
  • 2szkl. zważonego mleka
  • 1 szkl. serwatki
  • 1 łyż. mąki
  • pół szkl. dobrej, kwaśnej śmietany
  • sól
  • 20 dag dobrze odciśniętego tłustego sera (serwatka)
  • 3-10 sztabek sera białego (zależnie od liczności konsumentów... lub rodziny)
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Polewka kujawska z mleka i serwatki
Kaszę rozgotować przez ok. 40 minut w wodzie. Dodać do serwatkę i zmiksowane mleko. Zagotować, doprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprawić jeszcze do smaku. Na talerze kłaść 2-3 sztabki białego sera i zalewać gorącą zupą. Zupa powinna mieć kwaskowaty smak, jeśli jest mdła trzeba dodać troszkę kwasku cytrynowego.