luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne paszteciki z jajkiem i szpinakiem w środku. Bardzo sycące danie.

Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką

Składniki:

Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką

 

  • 6 porcji.

 

  • 3 udka
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • łyżeczka kucharka
  • szczypta curry
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

 

 

  • dodatkowo 6 jajek ugotowanych na twardo
  • ziarno sezamu do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki Tao-Tao z niespodzianką
Udka oczyścić i zdjąć skórkę, ugotować w rosole z marchewką cebulą, kucharkiem i szczyptą curry. Wyjąć i ostudzić. Oddzielić mięso od kości włożyć do pojemnika robota, dodać marchewkę z rosołu i cebulę oraz surowe jajko sos sojowy i bułkę tartą. wszystko zmiksować na jednolity pasztet.



Szpinak obgotować i posiekać, jeśli mrożony to rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni przysmażyć na oleju sezamowym drobno posiekaną cebulkę, dodać szpinak i przyprawić pieprzem czosnkiem i sosem sojowym.. poddusić kilka minut i odparować nadmiar płynu.



Przygotować sobie spory kawałek folii na którym kłaść po ok 2 łyżki pasztetu z udek, rozpłaszczyć na wielkość złożonej dłoni, na wierzch ułożyć warstewkę szpinaku. Na środku ułożyć jajko ugotowane na twardo i przy pomocy foli uformować kulkę zamykając jajko i szpinak w środku.. delikatnie wyjąć i opanierować w sezamie , smażyć ze wszystkich stron w nieco głębszym oleju .. ok 1 cm od dna.



Podawać z ryżem na sypko. świeżymi pomidorami i sałatą .. dodatkowo podać łyżeczkę chrzanu wasabi.