Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Doskonałe w smaku roladki! Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego - nie wymagają dużo pracy, a my możemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami

Składniki:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami

Ciasto:

 

Masa serowa:

  • 30 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier puder do smaku (2-3 łyżki)
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 10 dag rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami

Wykonanie ciasta:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Wykonanie masy serowej:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami
Z podanych składników przygotowujemy masę serową.

Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę (cukier dodajemy według uznania), dodajemy rodzynki i mieszamy.

Wykonanie:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami
Ciasto wałkujemy i wykładamy masę serową.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm na posypanej mąką stolnicy. Następnie na cieście rozsmarowujemy masę serową.

Zawijanie:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami
Zawinięte ciasto kroimy w dość grube plastry.

Następnie ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w dość grube plastry.

Pieczenie:

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami
Następnie roladki pieczemy do zrumienienia.

Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.