Sposób przygotowania:
Policzki wołowe z morelami i rozmarynem
Policzki wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Morele kroimy na pół, usuwamy pestki i przekładamy tak przygotowane morele do pojemnika ( ma być tak duży aby zmieściły się w nim policzki ). Do moreli dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, miód, gałązkę rozmarynu, kozieradkę i skórkę z cytryny wszystko zalewamy winem i mieszamy do momentu rozpuszczenia się miodu.
Policzki lekko pieprzymy wkładamy do marynaty i marynujemy mięso minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Policzki wyjmujemy, osuszamy i lekko oprószamy solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy policzki na złoty kolor. Obsmażone policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy marynatą, dolewamy bulion wołowy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 3 godzin w temperaturze 150 stopni.
Upieczone policzki wyjmujemy z marynaty, przykrywamy folią, sos przecedzamy na patelnie i odparowujemy go aż do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego syropu. Możliwe, że sos będzie trzeba jeszcze doprawiać do smaku np. miodem, a może mieć na to wpływ wino lub to czy morele były słodkie czy kwaśne.
Policzki kroimy w plastry serwujemy je razem z powstałym sosem z puree ziemniaczanym lub drobną kaszą np. jaglaną, smacznego.
Policzki lekko pieprzymy wkładamy do marynaty i marynujemy mięso minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Policzki wyjmujemy, osuszamy i lekko oprószamy solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy policzki na złoty kolor. Obsmażone policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy marynatą, dolewamy bulion wołowy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 3 godzin w temperaturze 150 stopni.
Upieczone policzki wyjmujemy z marynaty, przykrywamy folią, sos przecedzamy na patelnie i odparowujemy go aż do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego syropu. Możliwe, że sos będzie trzeba jeszcze doprawiać do smaku np. miodem, a może mieć na to wpływ wino lub to czy morele były słodkie czy kwaśne.
Policzki kroimy w plastry serwujemy je razem z powstałym sosem z puree ziemniaczanym lub drobną kaszą np. jaglaną, smacznego.