Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pysznie pomarańczowe ciasto drożdżowe

Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec
Drożdże rozpuszczam w odrobinie ciepłego mleka z mąką i szczyptą cukru - odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie z pomarańczy wyciskam sok a skórkę ścieram na tarce na małych oczkach. Do miski wsypuję mąkę, cukier zwykły,sól, resztę mleka, jajko, wyrośnięte drożdże skórkę i sok z pomarańczy i wyrabiam ciasto. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Masła rozpuszczam. Do keksówki wkładam papier do pieczenie. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Następnie ciasto rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na płaski podłużny placek i smaruję pędzelkiem masłem na całej powierzchni. Następnie całość posypuję grubo cynamonem i cukrem gruboziarnistym. Placek tnę na 4 paski. Układam jeden pasek na drugim. Następnie stosik z czterech pasków tnę w poprzek na kwadraty. Kwadraty układam na sobie i wkładam całość do kekskówki. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Posypuje też grubym cukrem. Piekę około 35 minut w temp 180C
Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec
ciasto wyrabiam ręką i odstawiam do wyrośnięcia
Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec
ciasto rozwałkowuję na blacie na podłużny kształt
Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec
całośc smaruję masłem, posypuję cynamonem i cukrem
Pomarańczowy drożdżowy odrywaniec
tnę na paski a paski na kwadraty i upycham do keksówki

Tagi:

jajko jajka