SUPERPRZEPIS

Pomarańczowy keks z bakaliami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pomarańczowy keks z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Tradycyjne ciasto wielkanocne. Niezwykle smaczny, pachnący pomarańczami i z bardzo dużą ilością bakalii keks. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez keksa.

Składniki:

Pomarańczowy keks z bakaliami

 

  • BAKALIE:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – 2/3 szk.
  • żurawina – 1 szk.
  • blanszowane migdały w słupkach – 2/3 szk.
  • rodzynki - 1/3 szk.
  • koryntki – 1/3 szk.
  • sok z pomarańczy - 1/2 szk.
  • CIASTO:
  • duże jajka – 4 szt.
  • masło – 250 g
  • mąka tortowa – 280 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 3/4 szk.

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy keks z bakaliami
BAKALIE: świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewam do rondelka i mocno podgrzewam, dodaję bakalie, zdejmuję z ognia i odstawiam na ok. 1 godz., aż bakalie napęcznieją, a sok wystygnie. 
WYKONANIE: miękkie masło długo ucieram na najwyższych obrotach miksera dodając po łyżce cukru pudru. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym jajku. Po każdym dodanym jajku chwilę miksuję dopiero dodaję kolejne. Następnie dodaję wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie mieszam z ciastem na najniższych obrotach miksera. Partiami dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 27x8,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i po lekkim przestygnięciu ciasto przekładam na kratkę kuchenną. Dekoruję polewą z białej czekolady, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowanymi wiśniami.
Pomarańczowy keks z bakaliami
Wyjmuję z piekarnika i po lekkim przestygnięciu ciasto przekładam na kratkę kuchenną.
Pomarańczowy keks z bakaliami
Dekoruję polewą z białej czekolady, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowanymi wiśniami.